Корейська кухня переважно
гостра, неможлива без величезної кількості перцю. Корейські страви часто
червоні, бо їх щедро приправили гострим перцем. Це можна пояснити тим, що
Корея — країна з жарким кліматом, а перець просто допомагає довше
зберігатися стравам. Проте корейська національна кухня не завжди була такою.
Користуватися перцем почали тільки в XVI столітті, коли він був завезений з
Південної Америки. Тоді й сформувалися традиційні способи приготування багатьох
страв. Перчена їжа цінувалася дуже високо. Цікаво, що нині поняття «смачний» і
«гострий» стали синонімами. Набір спецій корейської кухні не дуже багатий:
здебільшого це добре знайомі часник і перець, але корейські кухарі
експериментують з пропорціями та поєднаннями, що приводить до розмаїття страв.
У
корейської кухні є чимало спільного з двома іншими найвідомішими східними
кулінаріями — китайською і японською. Як і китайці, корейці
люблять несподівані поєднання продуктів, охоче їдять свинину. Як і японці,
вживають багато риби, зокрема, сирої.
Майстерність
корейського кухаря полягає головним чином у вмінні поєднати різні спеції і
перетворити простеньку страву на кулінарний шедевр. Знаменита морква
по-корейськи — зразок такого підходу до приготування їжі.
Традиції
Якщо
глянути на традиційно сервірований стіл, складається враження хаосу і
безладдя — на ньому безліч піалочок, тарілок і чашок. Здається, що єдине
їхнє призначення — зайняти порожнє місце. Насправді ж тут існує чіткий
порядок, заведений ще багато століть тому. Згідно з ним страви поділяються на
основні та другорядні. По кількості другорядних страв (салати, бутерброди)
можна визначити, яку подію відзначає корейська сім'я: народження дитини, ювілей
дорослого чи просто обід. 12 закусок відповідають так званій імператорській трапезі.
Традиційно
корейці їдять паличками, але до кожного обіду подається і ложка, адже в
меню корейської кухні багато різноманітних супів. Саме ложка для них є символом
життя. Корейці рідко запрошують когось до себе додому, а коли є потреба
зібратися і щось відсвяткувати — роблять це у ресторані.
Основна
страва для корейців — рис! І досі в Кореї замість «Як справи?»
питають: «Ти рис сьогодні їв?». Фактично він виконує на столі таку ж роль, як в
Україні хліб. Його подають кожному в окремій піалі, а решту страв розкладають
на спільних тарілках. До рису подають багато овочів, як правило квашених і дуже
гострих.
Типові
страви:
- Корейська
морква
- Хе —
рагу з тонких скибочок риби або м'яса
- Куксу —
домашня локшина
- Чак-чак —
десерт із сухого печива, горіхів та меду
- Кімчі —
гострий та пряний салат з квашеної капусти і редьки.
- Цзо-когі
бокум — м'ясо, тушене з грибами
- Пулькогі —
шматочки яловичини, засмажені в спеціальній жаровні, розташованій посеред
стола. Перед цим шматочки яловичини вимочують у маринаді з соєвого соусу,
кунжутного масла і насіння, часнику, зеленої цибулі та інших приправ. На
цю страву запрошують гостей із якоїсь спеціальної нагоди.
- Якпаб —
солодка рисова каша
Комментариев нет:
Отправить комментарий